İşveren işçiyi istediği yerde çalıştırabilir mi?
İşveren çalışanı istediği yerde çalıştırabilir mi? Karşılıklı anlaşma ile çalışma koşulları her an değiştirilebilir. Buna iş değişikliği de dahildir. Ancak bunun için çalışanın yazılı onayı alınmalıdır.
İşyerinde bölüm değişikliğini kabul etmezse ne olur?
İşçi, önerilen değişikliği bu süre içinde kabul etmezse işveren, değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu bildirmek suretiyle, bildirim süresini gözeterek, yazılı olarak iş sözleşmesini feshedebilir.
İşçi görevlendirmeyi kabul etmezse ne olur?
İşindeki değişikliğe razı olmayan bir çalışan, işverenin yaptığı değişikliğe razı olmadığı için iş sözleşmesinin feshi nedeniyle işten çıkarılabilir. Bu durumda çalışan kıdem tazminatına hak kazanabilir. Kıdem tazminatının miktarı çalışanın çalışma süresine ve işverenin işten çıkarma nedenine bağlıdır.
Personel istemediği yerde çalıştırılabilir mi?
Kamu hizmetinin ifası sırasında bir memurun geçici olarak başka bir yere gönderilmesi normal bir işlem olmayıp, kamu yararı ve hizmetin gerekleri nedeniyle ihtiyaç duyulması halinde istisnai durumlarda başvurulabilecek bir imkândır.
İşçi görev yeri değişikliğini kabul etmek zorunda mı?
Öncelikle, hizmet devri gibi çalışma koşullarında köklü bir değişiklik içeren tüm hususlar işveren tarafından çalışana yazılı olarak bildirilmelidir. Bu forma uyulmadan gerçekleşen veya çalışan tarafından 6 iş günü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen bir hizmet devri çalışan için bağlayıcı değildir.
İşveren işçinin pozisyonunu değiştirebilir mi?
İşveren, çalışana pozisyonundaki değişikliği yazılı olarak bildirmelidir. Bu nedenle, bir çalışandan pozisyonunun dışında çalışması istenirse, bu bildirilmelidir. Çalışan bu değişikliği 6 iş günü içinde kabul etmelidir. Çalışan, yazılı olarak onayını vermelidir.
Görev değişikliğini kabul etmeyen işçiye ihbar ödenir mi?
Çalışan çalışma koşullarındaki temel değişikliği kabul etmezse ne olur? İşveren iş sözleşmesini feshederse, fesih önemli bir nedene dayanmadığından çalışan kıdem tazminatı ve fesih tazminatı alma hakkına sahiptir.
Görev tanımı değiştirilebilir mi?
Çalışanın iş tanımında herhangi bir değişiklik çalışana yazılı olarak bildirilmelidir. Çalışan daha sonra iş tanımındaki değişikliği 6 iş günü içinde yazılı olarak kabul etmelidir. Sessizlik ve atanan işin yapılması kabul anlamına gelmez.
İşveren işçinin vardiyasını istediği gibi değiştirebilir mi?
Vardiyalı çalışma sistemindeki değişiklik, işçinin iş sözleşmesinde esaslı bir değişiklik gerektirdiğinden, işveren bunu 4857 sayılı İş Kanunu’nun 22. maddesi uyarınca işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Değişikliğin hüküm ifade edebilmesi için işveren tarafından yazılı olarak yapılması gerekir.
İşveren işçinin pozisyonunu düşürebilir mi?
Aşağıdaki prosedür izlenirse çalışanın pozisyonu azaltılabilir: İşveren, çalışanın pozisyonunun değiştirildiğini çalışana yazılı olarak bildirmelidir. Bu bildirimden sonra çalışan, pozisyon değişikliğini 6 iş günü içinde kabul etmelidir. Çalışanın kabul beyanı yazılı olmalıdır.
İşveren işçiyi başka şubeye gönderebilir mi?
Soru 45: İşçinin başka bir işyerine gönderilmesi mümkün müdür? İşveren, iş sözleşmesinde veya iş sözleşmesine bağlı personel yönetmeliğinde, çalışma usullerinde ve benzeri kaynaklarda öngörülen çalışma koşullarında esaslı bir değişiklik yapmak için işçiye yazılı bildirimde bulunması yeterlidir.
İşyeri çalışma saatlerini değiştirebilir mi?
İş Kanunu’nun 22. maddesine göre, işçi ile işveren arasında anlaşma ile çalışma koşullarının her zaman değiştirilmesi mümkündür. Ancak söz konusu değişiklik anlaşma ile yapılmışsa, sözleşme ile yapılması gerekir.
İşçi hangi durumlarda görev tanımı dışında çalıştırılabilir?
Ayrıca işverenin yönetim hakkı kapsamında çalışan, acil ve geçici durumlarda iş tanımı dışında iş yaptırabilir. Örneğin; yangın, sel, çığ veya deprem gibi doğal afetler nedeniyle çalışanın iş tanımı dışında çalıştırılması ve işyerinde bazı önleyici tedbirler alması mümkündür.
İşçi verilen her işi yapmak zorunda mı?
Bu gibi hallerde işten çıkarma haklı gösterilemez, işçi kendisine verilen işi geçici olarak yapmakla yükümlüdür. İşçiden iş tanımının dışında bir iş yapmasını istemek ve işçinin iş tanımını genişletmek için İş Kanunu’nun 22. maddesi uyarınca işçinin yazılı onayı gerekir.
Görev tanımı imzalamazsa ne olur?
Yargıtay, eksik ödenen maaş bordrosunda imzanın bile değişikliğe rıza teşkil etmediğini açıklığa kavuşturmuştur. Çalışandan iş tanımında yer almayan bir yükümlülük beklemek de işvereni temel bir değişiklik yapmaya zorlamak olarak yorumlanmaktadır. Aslında, bu hükümlere uyulmaması nedeniyle fesih de haksız fesih teşkil eder.
İşveren tarafından işçiye her işi yaptırabilir mi?
Bu bağlamda örneğin çalışanın pozisyonunda, çalışma koşullarında veya ücretinde bir değişiklik olmaz; onun becerilerinden ve iş tanımından açıkça sapmayan işler iş tanımının dışında sayılmaz. Ayrıca çalışan, işverenin yönetim hakkı çerçevesinde acil ve ara durumlarda iş tanımının dışında iş düzenleyebilir.
İşveren işçiyi başka şubede çalıştırabilir mi?
İşveren çalışanı başka bir sektörde çalıştırmak isterse bu isteğini yazılı olarak bildirmelidir. Çalışan yazılı talebi 6 gün içinde kabul ederse herhangi bir usulsüzlük tartışılamaz.
Görev değişikliğini kabul etmeyen işçiye ihbar ödenir mi?
Çalışan çalışma koşullarındaki temel değişikliği kabul etmezse ne olur? İşveren iş sözleşmesini feshederse, fesih önemli bir nedene dayanmadığından çalışan kıdem tazminatı ve fesih tazminatı alma hakkına sahiptir.
Görev tanımı değiştirilebilir mi?
Çalışanın iş tanımında herhangi bir değişiklik çalışana yazılı olarak bildirilmelidir. Çalışan daha sonra iş tanımındaki değişikliği 6 iş günü içinde yazılı olarak kabul etmelidir. Sessizlik ve atanan işin yapılması kabul anlamına gelmez.