Kavun hangi sıklıkla sulanır?
Kavunların uygun toprak koşullarına ekilerek yetiştirildiği ülkelerde meyve verene kadar aşırı sulamaya gerek yoktur. Ancak toprakta yeterli nem yoksa sulama yapılmalıdır ancak aşırı olmamalıdır. Meyve verme döneminden sonra sulama arttırılmalıdır. Bu dönemden itibaren 12-15 günde bir sulama yapılmalıdır.
Kavun çok su ister mi?
Kavunun eti yaklaşık %91 oranında su içerir. Bu nedenle, kavun bitkilerinin tatlı, iyi biçimli meyveler üretmesi için bol suya ihtiyacı vardır. Bitkiler nemli olmalı, ancak aşırı sulanmamalıdır. Aşırı nem çimlenmeyle ilgili sorunlara neden olabilir.
Kavun karpuz fidesi kaç günde bir sulanır?
Fideler genç yaşta aşırı sulanırsa bu onun gelişimini olumsuz etkiler. Meyve oluşumuna kadar mümkün olduğunca az sulamak gerekir. Meyve büyüklüğü 5-6 cm’ye ulaştıktan sonra normal sulama yapılmalıdır. Bu dönemden itibaren 15 günde bir sulama yapılmalıdır.
Kavuna ilk su ne zaman verilir?
Meyveler yumurta büyüklüğüne ulaştığında ikinci sulamayı yapabilirsiniz. Üçüncü sulama, ilk sulamadan bir hafta sonra yapılmalıdır ancak bu, toprak ve kavun dikkate alınarak belirtilen zaman aralıklarının dışında yapılmalıdır.
Kavunda sulama nasıl yapılır?
Meyve verme döneminden sonra sulama arttırılmalıdır. Bu dönemden itibaren 12-15 günde bir sulama yapılmalıdır. Sulama yapılırken toprak derinliği 0-90 cm’den tarla kapasitesine getirilmelidir. Meyve olgunlaşma döneminde sulamaya dikkat edilmelidir.
Kavun hangi gübreyi sever?
Azotlu gübrenin yarısı ekimden önce fosfor ve potasyumlu gübrelerle birlikte saban veya disk tırmık altında uygulanmalıdır. Azotlu gübrenin diğer yarısı bitkiler filizlenmeye başladığında bitkilerden 15-20 cm uzakta bir bant şeklinde uygulanmalıdır.
Kavun susuz yetişir mi?
Karahallı’da yetiştirilen kavun çeşitleri susuz ve çorak topraklarda yetişmektedir. Burada yetiştirilen kavunlar su ihtiyaçlarını sadece yağmur suyundan karşılamaktadır.
Kavunun yaprakları neden sararır?
Kavun; Genç yapraklar solabilir veya ölebilir, yaşlı yapraklar ise sararabilir ve bitki yavaş yavaş ölebilir.
Kavunun olgunlaştığını nasıl anlarız?
Dokunma: Kavunu hafifçe sıktığınızda, kolayca bükülmelidir. Sert değilse, bu olgunlaştığını gösterebilir. Sap durumu: Kavunun sapı güçlü ve kuru olmalıdır. Sap nemli veya çürümüşse, kavunun içi bozulmuş olabilir. Desen ve renk: Kavunun kabuğundaki desen olgunlaştığını gösterebilir.
Salatalık kaç günde bir sulanır?
Fide dikiminden meyve oluşumuna kadar geçen sürede günde 1-2 defa sulanır, ancak çok fazla olmamalıdır. Bu dönemde aşırı sulamadan dolayı salatalıklarda sararma (boğulma) görülebilir. Bu dönemden sonra 3-4 günde bir sulama yapılır.
1 kök karpuz kaç tane karpuz verir?
Bazı uygun bölgelerde kök başına 2-5 adet karpuz hasadı yapılabildiğinden, bu gibi durumlarda kök başına düşen ortalama sayı belirlenerek verim hesaplanır.
Kavun hangi aylarda dikilir?
Kavun tohumlarının ekim ayı bölgeye göre değişir. Kavun tohumları Akdeniz ve Ege bölgelerinde Nisan ayının ilk yarısında ekilebilir. Marmara ve Trakya’da ekim Nisan ayının ikinci yarısında yapılmalıdır. Orta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Mayıs ayının ilk yarısı ekim için uygundur.
Bir kök kavun kaç tane verir?
Kavun yetiştiriciliği ülkemizin çok soğuk bölgeleri hariç hemen hemen her bölgesinde yapılabilmektedir. Kısa ve kalın bir kazık köke sahip olan kavunun ortalama kök derinliği 20-30 cm’dir. 3 ila 5 adet ana sürgünü bulunmaktadır.
Karpuz nasıl gübrelenir?
Kavun ve karpuz hafif dokulu kumlu tınlı ve killi topraklarda iyi yetişir. Toprağın su tutma kapasitesini artırmak için iyi yanmış hayvan gübresiyle gübrelemek faydalıdır. Genç hayvan gübresi kullanırken yabani otların ve hastalık faktörlerinin kontrolü gereklidir.
En tatlı kavun hangisi?
-Crenshaw dünyanın en tatlı kavunlarından biri olarak kabul edilir. Meyvesi hem tatlı hem de çok suludur. Gerçek kavun lezzetini bulabileceğiniz kavun türlerinden biridir. Damla şeklindeki Crenshaw kavunu krem rengi bir dış yüzeye ve açık turuncu bir meyveye sahiptir.
Kavunun olgunlaştığı nasıl anlaşılır?
Dokunma: Kavunu hafifçe sıktığınızda, kolayca bükülmelidir. Sert değilse, bu olgunlaştığını gösterebilir. Sap durumu: Kavunun sapı güçlü ve kuru olmalıdır. Sap nemli veya çürümüşse, kavunun içi bozulmuş olabilir. Desen ve renk: Kavunun kabuğundaki desen olgunlaştığını gösterebilir.
Karpuz güneşi sever mi?
Karpuzların büyümesi için sıcak toprağa ihtiyaçları vardır. Genel bir kural olarak, ilkbaharın sonlarında ve bahçemize diğer sebzeleri ektikten sonra karpuz tohumları ekebilir veya genç karpuz fidelerini nakledebiliriz. Karpuzun 18°C ila 35°C sıcaklığa ve bol güneşe ihtiyacı vardır.
Kavunun yaprakları neden sararır?
Kavun; Genç yapraklar solabilir veya ölebilir, yaşlı yapraklar ise sararabilir ve bitki yavaş yavaş ölebilir.
Kavun verimi nasıl artırılır?
Yüksek verim ve kaliteye ulaşmak için gerekli besin maddelerinin zamanında ve yeterli miktarda gübreleme yoluyla verilmesi büyük önem taşır. Potasyum karpuz ve kavun yetiştiriciliğinde çiçeklenmeyi ve verimi artırır; meyve kalitesini iyileştirir; yüksek aroma, renk ve şeker oranı sağlar.